Coroana protetica

Coroanele dentare sau lucrarile protetice unidentare reprezinta mijloace de acoperire a unui dinte ale carui rezistenta si structura au fost subminate de carie.
Coroana de acoperire este un mijloc de ramforsare, de protejare si de prelungire a duratei de remanenta a dintelui natural pe arcada.
Un dinte a carui distructie coronara este mare, ajungand la nivel subgingival, impune acoperirea acestuia cu o proteza unidentara (coroana de acoperire).

Din ce poate fi realizata o coroana dentara?
Aceasta se poate realiza din diverse materiale in functie de nevoile fiecarui pacient.
Coroanele pot fi realizate pe suport metalic (aliaj Co-Cr), acesta placandu-se cu ceramica. Tipul acesta de coroana imbina rezistenta metalului cu aspectul estetic al ceramicii, fiind o solutie optima pentru zonele laterale. Un alt avantaj il constituie pretul de cost mai scazut al acestui tip de coroana.
Coroana pe suport de zirconiu ofera o infrastuctura la fel de rezistenta, zirconiul fiind un metal bioinert, de culoare alba. El ofera un plus de estetica si are avantajul ca este un material biocompatibil, nedeterminand efecte alergene la nivel gingival asa cum de multe ori se intampla in cazul aliajului co-cr din suportul metalic al coroanelor metalo-ceramice. In plus, chiar daca exista retractii gingivale, o data cu avansarea in varsta, la coroanele pe suport de zirconiu nu va aparea lizereul acela negru-cenusiu la nivel gingival.
Zirconiul este un material cu duritate crescuta, biocompatibil, translucid, insa este mai casant si are un pret de cost mai ridicat.
Care este durata de viata a unei lucrari protetice?
Daca este intretinuta corespunzator prin igiena minutioasa si vizite periodice la meciul stomatolog, o coroana dentara poate sa aiba o durata de viata de pana la 10 ani de zile. Chiar si asa, dupa aceasta perioada este recomandat ca acestea sa fie inlocuite.

Esti gata sa zambesti?

Solicita o programare